+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

HerzegovinaBike predstavlja dvije nove biciklističke rute

Udruga HerzegovinaBike predstavila je dvije nove biciklističke rute, koje su rezultat dugogodišnjeg rada i pažljivog promišljanja o tome kako na najbolji način predstaviti cikloturističku ponudu Hercegovine te našu zemlju kao poželjnu destinaciju za outdoor aktivnosti.

Iz udruge poručuju da vjeruju kako će ove nove rute ljubiteljima biciklizma i outdoor turizma omogućiti duboko uranjanje u prirodne i kulturne ljepote Hercegovine i njezine okolice. Ove rute ne samo da nude nezaboravno biciklističko iskustvo, već pružaju i priliku za istraživanje bogate povijesti i kulturnih blaga regije Hercegovina.

Svaka ruta je pažljivo osmišljena kako bi biciklistima omogućila potpuni doživljaj prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i povijesnih lokaliteta, čineći svako putovanje jedinstvenim i nezaboravnim. HerzegovinaBike poziva sve zaljubljenike u biciklizam, avanturiste i istraživače da se pridruže ovoj uzbudljivoj pustolovini i otkriju čaroliju Hercegovine na nov, uzbudljiv način.

1. Biciklistička ruta UNESCO Baštine: Od Mostara do Dubrovnika

Tematska ruta, “Biciklistička ruta UNESCO Baštine: Od Mostara do Dubrovnika“, nudi izvanredno biciklističko iskustvo kroz četiri najvažnija UNESCO spomenika u regiji, dok istovremeno omogućuje biciklistima da uživaju u spektakularnim prirodnim ljepotama Hercegovine i Dalmacije.

Ruta započinje u Mostaru, na čuvenom Starom mostu, koji je pod UNESCO zaštitom i koji svojim impozantnim lukom i povijesnim značajem privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Odavde, biciklisti kreću prema Stocu, gdje se nalazi drugi UNESCO spomenik, Nekropola stećaka Radimlja i Nekropola stećaka Boljuni, neki su od najvažnijih arheoloških nalazišta iz srednjeg vijeka. Ova impresivna zbirka stećaka, prekrivenih kompleksnim ornamentima i natpisima, pruža uvid u bogatu povijest i kulturu naroda koji su živjeli u ovom području.

Nakon Stoca, ruta vodi prema Ravnom/Zavali i UNESCO zaštićenoj Špilji Vjetrenica, koja je jedna od najvećih i najvažnijih speleoloških lokaliteta u regiji. Špilja Vjetrenica, sa svojim fascinantnim podzemnim formacijama i bogatom faunom, nudi biciklistima priliku da istraže jedinstveni prirodni fenomen koji je ukrašen brojnim špiljskim ukrasima.

Na kraju ove nezaboravne avanture, ruta se završava u UNESCO gradu Dubrovniku, poznatom kao “biser Jadrana”. Ovaj grad, s bogatom poviješću i impresivnim arhitektonskim spomenicima, pruža savršen završetak za ovu biciklističku pustolovinu.

Dugo smo razmišljali o ovoj ruti i o tome kako povezati UNESCO spomenike u Hercegovini, a trenutak kada je Špilja Vjetrenica ušla pod UNESCO zaštitu pokazao se kao pravi trenutak da krenemo s našim projektom biciklističke staze kao novom turističkom ponudom u Hercegovini. Naravno, bitno je kazati kako se ruta može širiti i na ostale lokacije stećaka koji su pod UNESCO zaštitom, kao i na Višegrad gdje imamo most Mehmed Pađe Sokolovića pod UNESCO zaštitom. Pred nama je još puno posla na ovoj ruti, no samo njezino predstavljanje daje nam poticaj da se upustimo u nove EU projekte. Cilj nam je ovu rutu propisno mapirati, označiti, fotografirati i promovirati turistima iz cijelog svijeta”, komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Ova ruta pruža nevjerojatnu priliku za bicikliranje kroz regiju koja je bogata UNESCO-ovim svjetskim baštinama. Naša svrha je omogućiti ljubiteljima biciklizma da potpuno urone u prirodne ljepote i kulturne bogatstvo naše regije. Vjerujemo da će ove rute ne samo obogatiti iskustvo biciklista, već i pridonijeti promicanju Hercegovine kao atraktivne destinacije za sve one koji traže avanturu, aktivni odmor, povijest i prirodu“, dodao je Zorić.

2. “Groblje mira i Divlji konji na Bilima

Druga lokalna ruta, u okolici grada Mostara nosi naziv “Groblje mira i Divlji konji na Bilima“, i vodi bicikliste kroz fascinantne lokalne destinacije oko grada Mostara. Kako iz Udruge poručuju kroz ovu rutu žele ponuditi turistima dodatne aktivnosti i zanimljivosti kako bi ostali dulje vremena i zadržali se u Gradu Mostaru. Cilj je predstaviti minimalno pet lokalnih ruta u okolici Mostara koje će se nuditi kao aranžman kroz lokalne turisičke agencije.

Ruta započinje u Mostaru, odakle kroz vožnju biciklom, posjetitelji će imati priliku doživjeti živahni grad Mostar, a zatim se uputiti prema Groblju mira. Groblje mira, smješteno na Bilama, predstavlja srce dubokog povijesnog značaja. Ovo mjesto, posvećeno žrtvama totalitarnih režima i ratova, nudi posjetiteljima ne samo priliku za refleksiju, već i impresivnu prirodnu scenografiju.

Nakon posjeta Groblju mira, biciklisti će se uputiti prema Bilima, gdje će imati priliku vidjeti divlje konje u njihovom prirodnom staništu. Ova zona, prekrivena zelenim prostranstvima, domaćin je krdima divljih konja koji slobodno pasu. Posjetitelji će moći vidjeti ove impozantne životinje kako se kreću kroz netaknutu prirodu, pružajući nezaboravan prizor i jedinstvenu priliku za promatranje. I to nije sve, nakon obilaska Divljih konja ruta ih vodi do Nekropola stećaka u Gornjem Pologu koja je značajan arheološki lokalitet. Sadrži 75 stećaka raspoređenih u tri skupine, uključujući 28 ploča, 22 sanduka, jedan sanduk s postoljem, tri sljemenjaka, jedan sljemenjak s postoljem, te 20 stećaka čiji su oblici djelomično neodređeni.

“Biciklistička ruta, “Groblje mira i Divlji konji na Bilima”, nudi jedinstveno iskustvo istraživanja prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti u okolici Mostara. Cilj ove rute je ponuditi gostima nove sadržaje i privući ih da ostanu dulje u gradu Mostaru. Planiramo razviti “Top 5 jednodnevnih ruta” u okolici Mostara koje ćemo nuditi kroz aranžmane u suradnji sa lokalnim turističkim agencijama”.

Obje rute koje predstavlja HerzegovinaBike pružaju nevjerojatne prilike za ljubitelje biciklizma da istraže bogatstvo kulturnih i prirodnih ljepota Hercegovine i Dalmacije. Udruga poziva sve bicikliste, avanturiste i ljubitelje prirode da se pridruže ovim uzbudljivim rutama, otkriju ljepotu naše regije i stvore nezaboravne uspomene, a kako i sami poručuju uskoro će krenuti sa promotivnim aktivnostima i organizacijama biciklističkih događaja.

Za više informacija o novim rutama posjetite HerzegovinaBike web stranicu, a ukoliko ste turistička agencija i želite ostvariti suradnju sa ovom vrijednom ekipom, kontaktirajte ih direktno. Iskoristite priliku za istraživanje ovih nevjerojatnih destinacija, doživite čaroliju biciklističke avanture, te pomozimo HerzegovinaBike ekipi i zajednički promovirajmo našu zemlju kao izvanrednu turističku destinaciju.

POKROVITELJ UDRUGE: CONTINENTAL TIRES

POKROVITELJ UDRUGE: SKODA APOLO MOSTAR

POKROVITELJ UDRUGE: TURISTIČKA ZAJEDNICA HNŽ/K

POKROVITELJ UDRUGE: CAPRIOLO MOSTAR

📞 Kontaktirajte nas

Get a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

+387 63 400 260

info@herzegovinabike.ba

Proceed Booking